Opt paşi simpli pentru un piure de cartofi perfect

Pare mai greu să faci un piure catifelat şi totuşi dens decât o oală de sarmale în cuib. Ba rămâne plin de cocoloaşe, ba prea lipicios, când este prea rece, când prea păstos…

Unde greşeşti când faci cartofi piure? Iată ce notează bucătarii bonappetit.com:

1. Foloseşti un singur fel de cartofi

Când faci piure, foloseşte, în proporţii egale, cartofi săpunari, cu miez alb-roz, şi cartofi făinoşi, cu un conţinut minim de apă şi mult amidon. Amidonul va absorbi untul şi smântâna, asigurând cartofilor acea textură moale şi pufoasă. Cartofii săpunari sunt foarte aromaţi, dar, folosiţi singuri, piureul va fi apos şi lipicios.

2. Nu speli cartofii

Evident, înainte de a se găti, cartofii se curăţă de coajă. Sunt totuşi persoane care sar peste această etapă şi doar îi trec pe sub un jet de apă. Cartofii sunt, însă, foarte murdari. Înainte de a-i găti, spală-i bine cu apă rece, apoi curăţă-i. În cazul cartofilor noi, îi poţi freca bine cu un burete de vase curat, păstrând cojiţa!

3. Îi pui la fiert în apă caldă

Dacă pui cartofii în apă caldă, marginile se vor găti prea mult, iar miezul va rămâne crud. Aceştia trebuie să se gătească la aceeaşi temperatură, în acelaşi timp. Care este metoda corectă? Pune cartofii (tăiaţi cubuleţe) într-o cratiţă cu apă rece cât să-i acopere, apoi aprinde focul şi lasă-i să fiarbă.

4. Nu pui sare în apa în care fierb

Când se gătesc, cartofii trebuie să absoarbă atât apă, cât şi sare.

5. Dai focul prea mare

Când apa dă în clocot, cartofii se pot sfărâma. Fierbe-i la foc molcom. Astfel, vor rămâne întregi şi se vor găti uniform.

6. Nu scurgi bine cartofii

Cartofii apoşi sunt greţoşi. După ce fierb, scurge-i de apă şi mai pune cratiţa 1-2 minute pe foc, până se evaporă toată umezeala. Îi poţi pune şi într-un vas întins pe care să-l dai la cuptor. Când marginile cartofilor se albesc, sunt gata.

7. Foloseşti lapte rece

Laptele rece pus peste cartofii calzi va răci pulpa. Încălzeşte uşor laptele într-o crăticioară. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie puţin călduţ.

8. Foloseşti unt cald

Când topeşti untul pe foc, grăsimea se strânge. Foloseşte unt rece pentru a permite acesteia să se încorporeze uniform în cartofi.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Opt paşi simpli pentru un piure de cartofi perfect”

 1. Andrei
  August 28, 2014 at 7:23 am #

  Sfaturi foarte bune… V-as recomanda totusi sa evitati contradictiile de genul, titlu: “8 pasi simpli pentru….” si “unde gresesti cand….?”. Poate deveni confuz la citire… 🙂

 2. October 7, 2015 at 12:10 pm #

  nu sunt sfaturi foarte bune, din punctul meu de vedere

  4. nu e obligatoriu sa pui sare in apa, oricum se adauga sare atunci cand pisezi cartofii
  5. avand in vedere ca fierbi cartofii pentru piure, nu conteaza ca unii se farama sau nu, oricum inainte de a-i pisa ii incerci cu furculita pentru a te asigura ca s-au fiert,. sfat valabil pentru cartofii nature as putea adauga.
  6. recunosc ca nu am mai pus cartofii iar pe foc si nici in cuptor deci nu stiu cat de diferit iese piureul facut asa, mi se pare doar pierdere de timp, pentru ca odata scursi de apa consider ca este suficient
  7. laptele se pune fierbinte, si intotdeauna peste untul rece pasat si incorporat in cartofi.

  cel mai mult conteaza sa fie cartofii buni pentru piure, sa fiarba bine, untul sa fie rece cand se adauga peste cartofi si gras, iar laptele sa fie fierbinte si bineinteles gras.. si sa fie pasati foarte bine.

Leave a Reply