Nouă alimente care te pot ucide. Le consumi cel puţin o dată pe săptămână!

De multe ori, ambalajul este înşelător. Regula este valabilă şi în cazul alimentelor care, fie sub coaja rumenă, lucioasă, fie în pulpa dulce, hrănitoare, ascund toxine extrem de periculoase. Consumate în cantităţi mici, nu constituie un pericol pentru sănătate; în exces, însă, acestea sunt letale.

Care sunt alimentele otrăvitoare? Iată ce scrie bonappetit.com:

Cireşe, piersici, prune, caise: acizi cianogenici

Să înghiţi un sâmbure de cireaşă nu este o tragedie. Dacă-l mănânci, însă, spart, atunci lucrurile se complică. Pe lângă gustul amar şi imposibilitatea de a-i mesteca, sâmburii anumitor fructe – cireşe, piersici, prune, caise – conţin acizi cianogenici care, după ingestie, eliberează acidul cianhidric. Care este doza letală de sâmburi? 1-2 sâmburi au efect ireversibil.

Mere şi pere: cianide

Merele şi perele au sâmburi plini de substanţe care, odată înghiţite, se transformă în acid cianhidric. Din fericire pentru cei care mănâncă aceste fructe cu tot cu cotor, pentru a-şi desface otrava, sâmburii trebuie să fie pisaţi foarte bine. De regulă, un măr are cel mult opt sâmburi. Abia după consumul a 25 de mere cu tot cu sâmburi la o singură masă ar trebui să te îngrijorezi.

Orez: arsenic

Orezul, în special cel cultivat în Texas, conţine arsenic, o toxină care poate avea efecte extrem de neplăcute: vărsături, dureri abdominale şi chiar vertij, dacă este consumat în cantităţi însemnate. Cel mai mare nivel de toxine se regăseşte în orezul brun. În ciuda prezenţei toxinei, este imposibil să te intoxici cu arsenic într-o singură zi. În timp, însă, consumul duce la apariţia bolilor de inimă şi a diverselor forme de cancer. Care este doza letală? Aproximativ 7 milioane de porţii.

Rubarbă: acid oxalic

Tulpinele roşiatice sunt delicioase în cocktailuri şi în tarte. Frunzele de rubarbă, însă, nu sunt comestibile. Acestea conţin cristale de acid oxalic, substanţă care se foloseşte în diverse amestecuri ca înălbitor sau detartrant. Dacă se mănâncă, frunzele produc o  senzaţie puternică de arsură în gură şi pe gât, stări de greaţă, convulsii şi chiar deces. Doza letală? Cel puţin 4,5 kg de frunze.

Cartofi: solanină

În funcţie de modul în care sunt cultivaţi, cartofii pot produce solanină, un pesticid natural extrem de toxic pentru oameni. Compusul se regăseşte în cartofii care încep să se înverzească, în special după ce încep să încolţească. Printre simptomele intoxicaţiei cu solanină se numără stări de vomă, diaree şi, în cazuri rare, stop cardiorespirator.

Tags: , , , , ,

14 Responses to “Nouă alimente care te pot ucide. Le consumi cel puţin o dată pe săptămână!”

 1. dana
  November 8, 2013 at 9:16 am #

  Sincer, cand eram mici mancam samburi de caise (sparti, bineinteles) cu pumnul. Si n-am patit nimic… Chiar or fi adevarate cercetarile astea?

  • many
   March 21, 2014 at 10:59 am #

   pff pai si eu am mancat din aia de cirese cand mergeam la tara la fel ca si tine …cred ca am mancat in total cateva sute nu 1-2 samburi :)))))))

 2. Marius
  February 14, 2014 at 12:16 pm #

  @Dana…asta vroiam eu sa zic. Cand eram mic, spargeam samburii de caise si mancam zeci, nu 1-2 asa ca cel putin cu samburii de caise…zic ca sunt false. Poate cu celelalte sa fie adevarat dar cu caisele nu stiu ce sa zic. Ah, si la samburii de mere, de multe ori ii mancam, e adevart ca mancam 2-3-4 mere nu 25 cum zic astia aici. Defapt, nu cred ca e in regula sa mananci 25 de mere o singura data. Rezulta totusi 3-4 kg de mere.

 3. alex
  February 15, 2014 at 2:41 pm #

  Nu stiu cat de adevarate sunt cercetarile dar nu stiu ce cauta acolo samburii de caise! Cica “1-2 sâmburi au efect ireversibil.” efect ireversibil =)) ..inseamna ca eu sunt nemuritor?
  …am mancat de atatea ori si tot asa cu “pumnul” si n-am patit nimic niciodata. mai nimeresti si unii amari, aia nu sunt buni, depinde de soi. in rest sunt f gustosi. se gasesc chiar si de cumparat…

 4. Solian
  May 16, 2014 at 5:55 pm #

  Aici nu vorbeste nimeni, despre ,,amigdalina”, continuta in samburii de caise…sau alte fructe…un articol ,,la comanda”, aiurea!

 5. Radu
  May 16, 2014 at 8:00 pm #

  In alte studii se arata ca sunt benefici samburii de caise, si in special cam toate plantele cu gust amar (in cantitati mici, ce-i drept), pentru ca ajuta la detoxifierea organismului, ca ajuta la fiere etc.
  Acum ce sa mai intelegem?
  Si eu, la fel ca voi am mancat “tone” de samburi de caise si cruzi si fierti in dulceata de caise si iacata-ma-s viu si scriu la tastatura in continuare 🙂

 6. Andy
  May 16, 2014 at 8:46 pm #

  Sunteţi fraieri. Sâmburii de caisă în special, măr, cireaşă şi prună conţin vitamina b17 şi aşa numitul citostatic natural. Cel mai puternic anticancerigen existent; un video despre avantajele vitaminei b17 cu o largă circulaţie pe internet a fost dat jos de către firmele producătoare de medicamente fiindcă reprezenta o ameninţare la adresa citostaticelor clasice. Asta spune totul.

  20-25 de sâmburi de caisă pe zi ESTE RECOMANDAT! cu rol preventiv al oricărei forme de cancer.

 7. ghita
  May 18, 2014 at 12:57 pm #

  S-a ajuns la nivelul la care orice aliment e prezentat ca fiind toxic… mda, probabil ca daca mananci zilnic vreo 3 kg de samburi de caisa timp de vreo 18 ani, poate ai probleme… altfel, sunt doar povesti – toti am mancat cand am fost copii samburi de caisa, de mere… ce sa mai zicem de cartofi… 🙂 🙂 or fi vesticii astia mai sensibili 🙂

 8. Radu
  September 21, 2014 at 4:57 pm #

  Un studiu comandat de industria farmaceutica???

 9. Isabela
  September 21, 2014 at 9:59 pm #

  Si eu stiu despre cojile de lamaie si portocala ca ar contine arsenic. Samburii, insa nu cred ca au niciun efect otravitor. Bine, fructele in exces cred ca sunt toxice dar nu cred ca te omoara. Orice exces este….toxic 🙂

 10. Maria
  October 20, 2014 at 8:39 am #

  La momentul actual, cand legumele si fructele sunt modificate genetic si cand se conserva proaspete prin chimizare, toxice sunt toate cele cumparate de la magazine…inclusiv preparatele si semipreparatele, produsele de patiserie, etc.
  Si eu, ca si multi altii, am mancat samburi de caise, am inghitit samburi de cirese sau d emar, am mancat pere cu tot cu samburi, uneori chiar si cartofi mai incoltiti pastrati in camara de la bloc…inca mai traiesc. dar orezul?….ar insemna ca sud-asiaticii sa fie toti morti……

 11. Maria
  October 20, 2014 at 8:40 am #

  Revin: in titlul articolului se spune despre noua alimente mortale, dar sunt prezentate numai cinci…oare sa fi murit intoxicati cei care au scris restul?

 12. The Undead
  October 20, 2014 at 10:57 am #

  Mamaaaaaaa…. Tocmai am mancat 3 samburi de caisa si doi de prunaaaaa… Si am facut asta si acum o saptamana… Atunci au fost 5 de caisa… Cand eram mic, mancam si cateva zeci odata… Efectul e ireversibil… ma plimb asa, moroi, de aproape 40 de ani…

 13. Miuta
  October 20, 2014 at 12:53 pm #

  Sunt 9, nu te bucura : cireşe, piersici, prune, caise,mere, pere, orez, rubarbă, cartofi !

Leave a Reply