Vinete la cuptor cu mozzarella

O reţetă de sezon, care trebuie neapărat încercată. Păstrarea unei fâşii de coajă pe vânătă permite toppingului să se topească fără să se scurgă. Sosul de roşii şi vinetele se pot prepara cu o zi înainte. Se păstrează la rece, acoperite.

Ingrediente:

180 ml ulei de măsline, plus încă 2 linguri
1 ceapă medie, tăiată solzişori
10 căţei de usturoi (2 tăiaţi mărunt, 8 întregi)
2 linguri pastă de tomate
1 cutie roşii întregi, fără coajă
sare
piper
4 vinete medii, spălate, tăiate în jumătate (codiţele se păstrează)
8 crenguţe oregano
100 g pesmet
330 g mozzarella, ruptă în îmbucături mici
80 g parmezan ras

Mod de preparare:

Ceapa se sotează 6-8 minute în 60 ml ulei, la foc iute. Când capătă o culoare arămie, se adaugă usturoiul mărunţit şi se mai lasă 1 minut, cât să-şi desfacă aroma. Se completează cu pasta de tomate. După 2 minute se adaugă conserva de roşii. Se potriveşte de sare şi piper şi se lasă să dea într-un clocot.

Când începe să fiarbă, se reduce flacăra şi se lasă la fiert molcom, parţial acoperit. Din când în când se amestecă, având grijă să nu se prindă. După 15-20 de minute, sosul ar trebui să fie suficient de gros (să aibă consistenţa unui piure). Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.

Cuptorul se preîncălzeşte la 200 de grade Celsius. Vinetele se curăţă de coajă, lăsând o fâşie de aprox. 1 cm în margine.

Vinetele se împart în două tăvi tapetate cu hârtie de copt. În fiecare tavă se pun câte 4 jumătăţi de vânătă, 4 crenguţe de rozmarin, 4 căţei de usturoi. Vinetele se aşază cu partea tăiată în jos, se ung cu restul de ulei de măsline şi se potrivesc de sare şi piper. La final, tăvile se acoperă cu folie de aluminiu şi se coc 40-45 de minute, până se înmoaie vinetele.

Între timp, pesmetul se amestecă într-un castronel cu cele 2 linguri de ulei. Vinetele se scot şi se transferă cu grijă în 2 vase de Jena, păstrând partea tăiată în sus. Alături se pun căţeii de usturoi şi crenguţele de oregano. Peste vinete se împarte sos de roşii, mozzarella, pesmet şi parmezan. Se întorc în cuptor şi se mai coc 25-30 de minute. Se servesc calde.

Adaptare după o reţetă Bon Appetit.

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply