Turtă dulce

Un desert încântător, plin de aroma Crăciunului! Ţinute în cuptor mai mult de 15 minute, figurinele vor fi suficient de tari încât să poată fi folosite ca ornamente pentru brad.


Ingrediente:

350 g miere
350 g făină
3 ouă
3 linguri zahăr
o jumătate linguriţă bicarbonat
un sfert linguriţă scorţişoară
un sfert linguriţă cuişoare pisate
1 lingură rom
1 lingură ulei
100 g nuci măcinate

Pentru glazură:

110 g unt, la temperatura camerei
230 g zahăr pudră, cernut
o linguriţă esenţă de vanilie, lămâie sau portocală
o lingură jumătate de lapte

Mod de preparare:

Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade Celsius.

Mierea se încălzeşte uşor, la foc mic, într-o cratiţă. Când este gata, se ia de pe aragaz, se adaugă făina în ploaie şi se amestecă uşor.

Când s-a mai răcit, se adaugă ouăle, pe rând. Se amestecă bine, apoi se adaugă bicarbonatul, scorţişoara, cuişoarele, romul, uleiul şi nucile. Se omogenizează, apoi se întinde o foaie groasă de un deget. Se taie în diferite forme. Acestea se pun pe o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt şi pudrată cu făină.

Se coc 8-12 minute, în funcţie de dimensiuni, până trec proba cu scobitoarea şi încep să capete o culoare uşor maronie pe margine. Se lasă să se răcească complet.

Între timp se face glazura. Untul se bate cu mixerul până devine cremos şi aerat. Zahărul se adaugă în două părţi şi se amestecă, întâi la viteză mică, apoi la viteză mare.

Se adaugă esenţa de vanilie şi laptele. Se amestecă 3-4 minute, până capătă o consistenţă uşoară, pufoasă. Dacă glazura e prea groasă, se mai adaugă puţin lapte. Dacă este prea moale, se mai adaugă puţin zahăr.

Se pune într-o pungă pentru ornat şi se desenează diferite modele sau se întinde pe figurine folosind o spatulă. Dacă vrei să colorezi glazura, adaugă în ultima etapă puţin colorant alimentar (după preferinţă) şi omogenizează compoziţia.

După ce glazura s-a întărit, turta dulce se pune în cutii sau în borcane închise ermetic. Se păstrează până la 5-6 zile.

Tags: , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply