Trei alimente care previn infarctul

Cercetătorii suedezi au efectuat, recent, un studiu care a urmărit să reliefeze modul în care consumul de fructe şi legume influenţează riscul producerii unui infarct.

Fructele şi legumele conţin cantităţi uriaşe de nutrienţi necesari sănătăţii inimii: vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre. Pentru a estima în ce măsură consumul acestora influenţează sănătatea inimii, echipa de cercetători a urmărit obiceiurile alimentare a nu mai puţin de 74.961 de subiecţi, încă din 1997.

Ani la rând, cercetătorii au strâns date legate de obiceiurile alimentare ale participanţilor la studiu. Important de menţionat este faptul că, până la data la care a început studiul, niciun subiect nu a prezentat semne de afecţiuni cardiace sau cancer şi niciunul nu a suferit un infarct. Peste 4.000 de persoane au făcut infarct până la sfârşitul studiului.

Rezultatele studiului au arătat că riscul apariţiei unui infarct a fost redus la jumătate în rândul persoanelor care consumau frecvent fructe şi legume. Potrivit cercetătorilor, dieta bogată în mere, pere şi legume cu frunze verzi a avut cele mai bune rezultate.

Merele conţin fitonutrienţi şi fibre sub formă de pectină, responsabilă pentru reglarea nivelului de grăsimi din sânge.

Perele conţin o cantitate mare de fibre, majoritatea regăsindu-se, ca şi în cazul merelor, în coajă. O parte din fitonutrienţi acţionează ca antioxidanţi şi protejează ţesutul inimii. Alţii acţionează ca antiinflamatori.

Legumele cu frunze verzi – spanac, varză, broccoli – sunt un balsam pentru sănătatea inimii. Fitonutrienţii pe care îi conţin reduc riscul de a dezvolta boli de inimă , diabet şi anumite tipuri de cancer. Spanacul este foarte bogat în antioxidanţi, vitamine – A, K, C, B6 -, calciu şi fier.

Tags: , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply