Tartă cu zmeură şi cremă de citrice

O cremă fină, dulce-acrişoară, prinsă în blat fraged, crocant. Adăugaţi fructe de pădure din belşug şi veţi obţine un desert fenomenal!

Ingrediente:

Pentru blat:

170 g făină
90 g unt rece, tăiat cubuleţe
1 linguriţă zahăr
1 ou
1 lingură apă rece
un praf de sare

Pentru cremă:

4 ouă mari
1 lămâie – suc şi coaja
1 portocală – suc şi coaja
150 g zahăr
150 g smântână pentru gătit
un praf de sare
500 g zmeură, căpşuni sau afine

Mod de preparare:

Se începe cu blatul. Făina se pune într-un castron mare sau pe blatul de lucru. Se face o gropiţă în mijloc unde se pun restul ingredientelor. Se frământă repede cu degetele, apoi se adună aluatul în formă de minge. Se înfăşoară în folie de plastic şi se dă la rece cel puţin 2-3 ore, să se frăgezească.

Când a stat suficient de mult la rece, se preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius.

Se întinde o foaie de 1/2 cm grosime. Forma de tartă se unge cu puţin unt. Se aşază foaia de aluat, apăsând cu degetele pe margine, cât să formeze o bordură în sus.  Din loc în loc se înţeapă cu o furculiţă, ca aerul de dedesubt să nu umfle aluatul. Deasupra se aşază folie de aluminiu, pe toată suprafaţa aluatului, se presează uşor şi se umple cu un strat de boabe de fasole, porumb sau orez, ca să apese aluatul. Se dă la cuptor 10 minute, până capătă o culoare aurie. Când este gata, se scoate, se varsă boabele şi se dă la o parte folia.

Se pregăteşte umplutura. Ouăle se bat spumă cu zahărul şi sarea. Se adaugă sucul de la fructe, smântâna şi coaja. Se omogenizează. Spuma se toarnă în blatul de tartă. Temperatura cuptorului se reduce la 150 de grade Celsius. Tarta se coace 45-50 de minute, până ce crema se încheagă.

Când este gata, se scoate şi se lasă să se răcească în tavă cel puţin 2 ore. Se decorează apoi cu zmeură, căpşuni, sau cu alte fructe de pădure, şi se dă la rece 2-3 ore.

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply