STUDIU: Vinul alb nu există

Cercetătorii italieni au descoperit că strugurii albi conţin aceiaşi pigmenţi care dau culoare vinului roşu şi spun că, de fapt, vinul alb nu ar exista.

Prezenţa acestor pigmenţi, numiţi antocieni, ar putea explica motivul pentru care producătorii de vin ce folosesc struguri albi sunt uneori luaţi prin surprindere când băutura îmbuteliată de ei are o tentă roz, potrivit MEDIAFAX.

Antocienii sunt prezenţi în coaja bobului de strugure, iar în combinaţie cu alţi compuşi chimici sunt responsabili, în cea mai mare parte, de producerea culorii vinului.

Culoarea vinului depinde de aciditatea sa (nivelul pH-ului, n.r.), antocienii colorând licoarea în roşu atunci când aciditatea este mare.

Într-o soluţie alcalină, antocienii colorează lichidul în albastru. Până în prezent, cei mai mulţi experţi în domeniu credeau că strugurii albi nu conţin antocieni, explicând astfel motivul pentru care vinul alb este de cele mai multe ori aproape incolor, a declarat, pentru revista New Scientist, Panagiotis Arapitsas, de la Fundaţia Edmund Mach, din Italia.

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply