Ştrudel cu mere şi merişoare

Ştrudelul este un desert extrem de apreciat, o umplutură fină, în crustă crocantă. Umplutura poate varia, după gust: fructe, nuci sau brânză.

Ingrediente:

1 pachet foi de plăcintă
1 kg mere
30 g unt
3 linguri pesmet
scorţişoară
esenţă de rom
30 g zahăr
100 g merişoare uscate
1 ou bătut amestecat cu o jumătate de pahar de lapte, pentru uns
3-4 linguri zahăr amestecat cu o linguriţă scorţişoară, pentru decor

Mod de preparare:

Cuptorul se preîncălzeşte la 160 grade Celsius. Foile de plăcintă se lasă să se decongeleze la temperatura camerei.

Între timp, se face umplutura. Merele se spală bine cu apă rece. Trei sferturi se dau pe răzătoare (cu sau fără coajă), iar restul se taie când felii, când cubuleţe, după preferinţă. Desigur, se pot lăsa şi într-o singură variantă, după bunul plac: rase, cubuleţe sau felii subţiri.

Într-o tigaie încinsă se pune zahărul, untul şi 3-4 linguri de apă. Se caramelizează uşor, apoi se pun merele, merişoarele, pesmetul şi esenţa. Se amestecă bine, continuu, să nu se ardă zahărul, până se înmoaie merele şi scade sucul lăsat. Cu 5 minute înainte de a lua merele de pe foc se adaugă scorţişoara şi se amestecă. Când este gata, se iau de pe foc şi se lasă să-şi aşeze aromele.

Se ia câte o foaie de plăcintă şi se desface pe blatul de lucru. Cu ajutorul unei pensule se umezesc marginile foii cu amestecul din ou şi lapte. La un capăt se întind fâşii lungi de umplutură (1-2 linguri). Se împătureşte capătul foii peste umplutură, se adună capetele şi se rulează, ca o clătită, până se termină foaia. Se presează uşor, cât să se prindă părţile. Se aşază într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. Operaţiunea se repetă până se termină toate foile şi umplutura.

Odată aşezate în tavă, rulourile se ung din abundenţă cu ou şi lapte, insistând la capete. Deasupra se presară zahăr amestecat cu scorţişoară. Se coc 20-25 de minute, până devin arămii. Din când în când se mai ung cu amestec de ou şi lapte, dacă se usucă prea rău.

Se scot pe un platou întins şi se acoperă, până se servesc, cu folie de aluminiu. Astfel, îşi vor păstra textura moale, dar uşor crocantă. Se servesc calde.

Tags: , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply