Războiul dulce: ciocolata cu lapte vs. ciocolata neagră

Când vine vorba de ciocolată, cu greu îi poţi rezista. Deşi, oficial, există doar trei feluri – albă, cu lapte şi neagră – ciocolata cunoaşte, în prezent, sute de combinaţii: miere, alune, nuci, fructe, băuturi slab alcoolizate şi câte şi mai câte… Diferenţa este, însă, enormă.

Ciocolata albă nu este ciocolată din punct de vedere tehnic şi asta deoarece nu conţine cacao, ci doar unt de cacao, zahăr, lapte, vanilie sau alte arome. Din punct de vedere nutriţional, are cea mai scăzută valoare.

Ciocolata cu lapte conţine grăsimi din lapte, care-i dau un gust dulce şi o textură mai fină. Cu un conţinut ridicat de grăsimi din lapte şi smântână, aceasta are un nivel nutriţional mai ridicat decât în cazul celei albe, dar încă redus. Cu cât ciocolata conţine mai multă cacao, cu atât mai mare îi este valoarea nutriţională.

Ciocolata neagră trebuie să conţină cel puţin 35% cacao în substanţă solidă şi cel puţin 18% unt de cacao. Conţinutul de cacao poate fi, însă, mult mai mare, chiar şi de 85%.

Care este cea mai sănătoasă alegere? Ciocolata este, înainte de toate, o sursă generoasă de calorii, iar gustul divin o face să fie consumată în cantităţi tot mai mari.

Nu există, însă, niciun dubiu: nu toată ciocolata este la fel. Pentru a beneficia din plin de beneficiile oferite de fiecare bucăţică, trebuie să vedem ce tip de ciocolată oferă cea mai mare cantitate de nutrienţi, dar şi cea mai mică porţie de calorii.

Deşi ciocolata cu lapte are un gust dulce, catifelat, nu este la fel de bună pentru organism ca cea neagră. Motivul? Ciocolata cu lapte conţine mai puţină cacao decât cea neagră. Deşi conţine masă de cacao, aceasta este diluată cu lapte, zahăr şi smântână. Şi totuşi, nu este golită complet de nutrienţi. Cu toate acestea, valoarea nutriţională este minimă, în comparaţie cu cea a ciocolatei negre.

Pentru a beneficia din plin de nutrienţii din ciocolată, alege ciocolata neagră (sau amăruie). Cu cât conţinutul de cacao este mai ridicat – peste 65-70% – cu atât mai multe beneficii nutriţionale va avea. În plus, ciocolata neagră conţine mult mai puţin zahăr.

Boabele de cacao sunt o sursă excelentă de flavonoizi, o clasă aparte de antioxidanţi care transformă ciocolata într-un “răsfăţ sănătos”. În mod normal, flavonoizii se găsesc în vin, fructe şi, desigur, ciocolată neagră. Potrivit studiilor, aceştia reduc considerabil pericolul apariţiei bolilor cardiovasculare, contribuie la circulaţia sângelui, previn inflamaţiile, stabilizează nivelul de glucoză din sânge şi reglează nivelul colesterolului. În plus, ciocolata conţine substanţe care ajută la diminuarea stresului.

Cum alegi cea mai bună ciocolată? În primul rând, ţine minte o regulă de aur: ciocolata trebuie consumată în cantităţi reduse. De preferat, alege ciocolată neagră, cu cel puţin 65% cacao. Când mănânci ciocolată, redu, pe cât posibil, numărul de calorii din alimentaţie. Limitează consumul la cel mult 85 g de ciocolată pe zi. Încearcă să o incluzi în combinaţii alimentare variate, cum ar fi fructe, iaurturi sau cereale integrale.

Tags: , , ,

One Response to “Războiul dulce: ciocolata cu lapte vs. ciocolata neagră”

  1. November 21, 2014 at 5:12 pm #

    Pentru mine, ciocolata cu lapte este pe primul loc 😀

Leave a Reply