Prăjitură cu nes şi crustă de nuci prăjite

O prăjitură moale, cu aromă intensă de nes şi nuci prăjite. Ingredientele sunt suficiente pentru 10-12 bucăţi.

Ingrediente:

1 cartof mediu, tăiat cubuleţe
1 lingură cafea instant
110 g unt, la temperatura camerei
440 g zahăr brun
2 ouă mari
o linguriţă esenţă de vanilie
260 g făină
2 linguriţe praf de copt
1 linguriţă rasă de sare

Pentru glazură:

260 g zahăr
2 linguri unt topit
1 lingură cacao pudră
1 linguriţă esenţă de vanilie
100 g miez de nucă, prăjit şi mărunţit

Mod de preparare:

Cartoful se fierbe în apă cu sare 10-15 minute. Când este gata, se scurge şi se pisează. În 100 ml din apa în care au fiert se dizolvă cafeaua instant.

Într-un vas se amestecă untul cu zahărul brun până capătă o textură pufoasă, aerată. Se adaugă ouăle, vanilia şi cartoful şi se omogenizează. Făina se amestecă bine cu sarea şi praful de copt şi se încorporează treptat în amestec. La final se adaugă jumătate din cantitatea de cafea şi se amestecă bine.

Aluatul se toarnă într-o tavă unsă cu puţin unt, tapetată cu hârtie de copt (33×22 cm). Se coace 25-30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, până trece proba cu scobitoarea. Când este gata, se scoate şi se lasă la răcit în tavă.

Între timp se prepară glazura amestecând ingredientele din listă, la care se adaugă cafeaua rămasă. Prăjitura se îmbracă în glazură, iar deasupra se presară nucile prăjite. Când s-a răcit complet, se scoate din tavă şi se porţionează.

Adaptare după o reţetă Taste of Home.

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply