Pâine cu măsline

Pâinea se lasă să se răcească încet, la cald. Astfel, nu va deveni cleioasă.


Ingrediente:

1 kg făină
30 g drojdie
450 ml apă călduţă
1 linguriţă zahăr
2-3 linguri ulei de măsline
2 linguriţe sare
250 g măsline fără sâmburi

Mod de preparare:

Cuptorul se preîncălzeşte la 220 de grade Celsius. Drojdia se desface în apă calduţă şi zahăr, într-un castronel.

Într-un castron mare se pune făina, se face gaură în mijloc şi se pune zeama de drojdie. Se adaugă sare, ulei şi apă şi se frământă bine, până ce aluatul începe să facă băşici. La final se pun măslinele şi se frământă bine, până când nu se mai lipeşte de mâini. Se presară puţină făină deasupra, se acoperă cu un prosop de bucătărie sau folie alimentară şi se lasă să crească, într-un loc călduţ, 1-1 ½ ore.

Când şi-a dublat volumul, aluatul se răstoarnă pe un blat tapetat cu făină şi se modelează fie o pâine mare, rotundă, fie câteva pâini mai mici, rotunde sau baghete, după preferinţă.

Aluatul se pune în tavă şi se coace 40 de minute, la foc mare. Când este aproape gata, se reduce temperatura la 180 de grade Celsius. Pâinica va căpăta o culoare arămie, crocantă.

Pâinea se lasă să se răcească încet, la cald. Astfel, nu va deveni cleioasă. Se serveşte caldă sau rece, după preferinţă.

Tags: , ,

No comments yet.

Leave a Reply