Frittata cu ardei, ciuperci şi brânză Fontina

Specifică bucătăriei italiene, frittata este o omletă cu legume la cuptor, care poate fi îmbogăţită după bunul plac.

Ingrediente:

2 linguri ulei de măsline de calitate
1 ceapă medie tăiată julien
1 ardei gras tăiat feliuţe
100 g ciuperci tăiate felii
1 căţel de usturoi mărunţit
8 ouă
2 albuşuri
70 ml lapte
sare
piper
7-8 frunze de busuioc proaspăt, mărunţite
2 linguri unt
100 g roşii cherry, tăiate în jumătăţi
200 g brânză Fontina, tăiată cubuleţe

Mod de preparare:

Uleiul se pune la încins într-o tigaie adâncă. Se adaugă ceapa şi ardeiul. Se sotează 5 minute, amestecând continuu. Se adaugă ciupercile şi se găteşte totul 3-4 minute, acoperind tigaia cu un capac înalt. La final se adaugă usturoiul şi se mai lasă pe foc 1 minut. Legumele se pun într-o farfurie întinsă şi se lasă să se răcească.

Într-un castron adânc se amestecă ouăle cu albuşurile, lapte, busuioc, sare şi piper după gust. Tigaia în care s-au sotat legumele se pune la încins, la foc mediu, şi se lasă untul la topit. Legumele sotate se amestecă bine cu ouăle. Compoziţia se toarnă în tigaie. La final se adaugă roşiile şi brânza. Din acest moment, compoziţia nu se mai amestecă.

Frittata se găteşte la foc mic, 15-18 minute. Când este aproape gata, se dă la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade Celsius pentru 5-6 minute. (Pentru a evita ca mânerul tigăii să se ardă în cuptor, fiind, cel mai probabil, din plastic, se îmbracă în câteva straturi de folie de aluminiu.)

Când s-a topit şi brânza, frittata se scoate din cuptor şi se lasă să se aşeze 5 minute. Se ia apoi o farfurie întinsă, se pune deasupra tigăii şi se întoarce printr-o mişcare rapidă. (Folosiţi un prosop, tigaia fiind încinsă!) Se întoarce încă o dată folosind altă farfurie, astfel încât frittata să fie cu faţa în sus. Se serveşte caldă sau rece, de la frigider.

Adaptare după o reţetă Health.com.

Tags: , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply