Efectele uimitoare ale corcoduşelor pentru sănătate. Cum trebuie să le consumăm

Banalele corcoduşe, unele dintre cele mai ieftine şi accesibile fructe de sezon, au efecte benefice uimitoare asupra organismului. Sunt bogate în vitamine şi minerale, sunt considerate buni antioxidanţi şi antiinflamatori, au efect de prevenire împotriva multor boli şi, în plus, sunt recomandate în curele de slăbire datorită faptului că 90% din compoziţia lor o reprezintă apa.

“Corocoduşele conţin vitamine din grupa B, dar şi vitamina C şi vitamina A. Ca minerale, sunt bogate în fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor. În compoziţie se mai găseşte şi acid citric. Toate acestea fac ca fructul să fie benefic pentru organism”, explică doctorul Radu Bulumac, pentru adevarul.ro.

Bune pentru imnunitate, oboseala şi stres

O cantitate de 100 de grame de corcoduşe conţine aproximativ 3,7 mg de vitamina C.

“Vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea infecţiilor. Datorită conţinutului lor bogat în vitamina C, calciu şi magneziu, corcoduşele sunt recomandate pentru prevenirea anemiilor sau pentru ameliorarea stărilor de oboseala. Este indicat consumul în perioada în care organismul luptă împotriva unei infecţii”, mai spune doctoral Bulumac.

Magneziul este unul dintre mineralele aflate în compoziţia fructului, care are un efect benefic pentru sănătate. Acesta ajută la menţinerea sănătăţii oaselor, combaterea oboselii şi stresului, buna funcţionare a sistemului nervos.

În vreme ce corcoduşele galbene sunt bune pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cele roşii reduc riscul îmbolnăvirii de cancer.

“Corcodusele galbene au o mare concentraţie de beta-caroten şi flavonoizi. Acestea ajută la reducerea presiunii arteriale. Cele roşii au în compoziţie licopen, acesta fiind recunoscut pentru eficienţa sa în tratarea cancerului”, mai spune specialistul. Potasiul, aflat şi el în compoziţia fructului, ajută la reglarea activităţii cardiace.

Ajută la slăbit

Corcoduşele conţin 90% apă şi au un aport caloric foarte scăzut. O cantitate de 100 de grame de corcoduşe conţine doar 27 de calorii. Fructele sunt indicate în dietele de slăbire. Pe lângă faptul că au un aport caloric foarte scăzut şi nu îngraşă, se consideră că ajută la hidratarea organismului. Consumarea fructelor înainte de masă ajută la instalarea unei stări de staţietate şi la arderea grăsimilor.

Corcoduşele pot fi consumate sub diverse forme. Cele verzi, încă necoapte, pot fi consumate ca atare sau folosite pentru acrirea ciorbelor. Din fructe coapte se prepară compot, gem nectar sau suc. Sucul de corcoduşe revigorează şi tonifiază organismul, arde grăsimile şi are un efect purgativ.

Corcoduşele sunt contraindicate persoanelor care au anumite afecţiuni digestive. Nu se recomandă consumul pentru persoanele care suferă de ulcer gastric sau ulcer duodenal. Nici cei care prezintă hiperaciditate gastrică nu pot consuma la discreţie corcoduşe, deoarece aciditatea fructelor le poate înrăutăţi afecţiunea.

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply