Dulceaţă de cireşe amare

O reţetă rafinată, de o simplitate ieşită din comun, preparată ca pe vremea bunicilor.

Ingrediente:

1,2 kg cireşe amare, negre
1,5 kg zahăr
zeama de la o lămâie mare
un plic zahăr vanilat sau esenţă de vanilie, după preferinţă

Mod de preparare:

Cireşele se curăţă de codiţe, se spală, apoi se scot sâmburii.

Se pun într-un castron adânc, iar deasupra se presară zahărul. Se lasă să-şi ia dulceaţa 30 de minute, apoi se pun într-o cratiţă adâncă, la foc molcom.

Pentru a evita prinderea de cratiţă, dulceaţa se amestecă uşor, cu o lingură de lemn, avâd grijă să nu se zdrobească pulpa fructelor. Când începe să fiarbă, spuma formată se înlătură cu o spumieră sau cu o lingură.

Când este aproape gata, se măreşte flacăra. Astfel, dulceaţa se va lega.

Cu 5 minute înainte de a lua dulceaţa de pe foc se adaugă vanilia şi zeama de lămâie. Se mai dă în câteva clocote, apoi se opreşte focul.

Dacă cireşele nu sunt tocmai amare, când se pun la fiert se adaugă coaja de la o lămâie, tăiată bucăţi sau fâşiuţe, după preferinţă.

Tags: , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply