Detaliile fac diferenţa. Cele mai bine păzite SECRETE ale bucătarilor profesionişti

Uneori, mâncarea gătită acasă nu are acelaşi gust ca cea încercată într-un restaurant de top. Desigur, în bucătăriile restaurantelor se folosesc ustensile şi aparatură care nu există într-o bucătărie normală. Secretul unor mâncăruri de cinci stele, însă, nu se rezumă la dotările din bucătărie.

Există foarte multe tehnici şi “secrete” pe care le poţi pune în aplicare şi acasă. Cum reuşesc bucătarii de top să dea un gust divin mâncărurilor? Iată ce notează food-hacks.wonderhowto.com:

1. Gătesc mâncarea la foc iute

Puţini sunt cei care nu se tem să gătească la temperaturi ridicate… Însă friptura nu va prinde acea crustă delicioasă la foc mediu şi nici legumele nu-şi vor păstra textura fermă dacă sunt fierte la foc mic. Desigur, asta nu înseamnă că de acum înainte trebuie să găteşti toate alimentele la foc mare. Din când în când, însă, trebuie să faci şi excepţii!

Cum îţi dai seama când trebuie să găteşti la foc mic, mediu sau iute? Gândeşte-te la textura pe care vrei să o obţii. Focul iute găteşte alimentele la suprafaţă mai repede decât în interior aşa că, dacă vrei ca friptura să fie moale, găteşte-o la foc mic. Totuşi, dacă vrei acea crustă arămie, crocantă, dă focul mare!

2. Pregătesc toate ingredientele înainte

Dacă şi tu eşti unul dintre cei care intră în panică în momentul în care trebuie să pună ceapa netăiată încă la călit, atunci ştii că să ai toate ingredientele cântărite, curăţate şi tăiate înainte de a te apuca de gătit îţi uşurează treaba. Una dintre primele lecţii pe care le învaţă bucătarii profesionişti este aceea că ingredientele trebuie să fie pregătite în avans.

Aşadar, înainte de a începe să găteşti, înşiră la îndemână toate ingredientele necesare reţetei, de la ulei, la condimente. Astfel, vei fi cât se poate de eficient.

3. Folosesc foarte multă ceapă

Ceapa este unul dintre cele mai subapreciate ingrediente în bucătăriile comune. Aceasta, însă, poate fi folosită pentru a da savoare în mai toate felurile de mâncare. Renumitul bucătar Anthony Bourdain mărtuiseşte, în cartea “Kitchen Confidential“, că în restaurantele sale se folosesc până la 9 kg de ceapă zilnic!

4. Gătesc cu supă preparată “în casă”

Foarte multe reţete necesită folosirea supelor de pui, vită sau legume. Şi să recunoaştem, ne este mai uşor să folosim supele la conservă, din comerţ. Cele preparate în casă, însă, sunt mult mai aromate şi mai sănătoase decât acestea. Majoritatea bucătarilor profesionişti pregătesc o cantitate generoasă de supă cel puţin o dată pe săptămână. Aceasta va fi folosită pentru a da gust mâncărurilor ori de câte ori o va cere reţeta.

Supa făcută în casă nu necesită prea multă pregătire. Poţi fierbe oasele şi zgârciurile rămase de la carnea pe care o găteşti de-a lungul săptămânii. Le speli bine, le pui într-o oală cu apă rece şi un strop de sare şi le fierbi o oră, două. Fireşte, poţi adăuga şi câţiva morcovi curăţaţi, ţelină sau ceapă, sau poţi fierbe doar legume cu sare, pentru supa de legume.

5. Rumenesc legumele sau carnea în unt

În momentul în care sunt întrebaţi care este ingredientul secret al unei reţete, marea majoritate a bucătarilor răspund: untul. Folosit la sotat, untul îşi transferă aroma. De altfel, untul asigură sosurilor acea textură bogată, cremoasă.

6. Lasă friptura să se aşeze

Nimic nu este mai frustrant decât să priveşti friptura cum se răceşte sub ochii tăi, dar crede-ne, este spre binele tău! Dacă o tai imediat ce o scoţi din cuptor, friptura îşi va pierde sucul. Când se găteşte, sucul se strânge în mijlocul bucăţii de carne. Dacă o laşi câteva clipe să se odihnească, vei permite lichidului să inunde întreaga bucată de carne.

Pentru o friptură nu prea groasă, 5-10 minute sunt suficiente. Cu cât bucata de carne este mai mare însă, cu atât mai mult trebuie să o laşi să se aşeze.

7. Folosesc ierburi aromatice şi condimente proaspete

Există o diferenţă enormă între ierburile aromatice uscate şi cele proaspete, busuiocul şi rozmarinul fiind între cele mai concludente. Regula este valabilă şi în cazul condimentelor. Dacă borcanul cu piper sau boia stă în cămară de mai bine de 5 ani, aruncă-l! Condimentele bune de folosit au un miros înţepător, puternic. Dacă nu-l simţi, nu le mai folosi.

8. Toacă ingredientele ca la carte

Tăiatul legumelor la aceeaşi dimensiune nu ţine doar de partea estetică a mâncărurilor. Când sunt de aceeaşi dimensiune, alimentele se gătesc în acelaşi timp. Astfel, mâncarea nu va fi şi apoasă, şi gumată.

9. Prezentarea face diferenţa!

Când ornează farfuriile, bucătarii nu-şi irosesc timpul! Felul în care arată mâncarea te îmbie să o guşti. Dă frâu liber creativităţii şi, cu puţină culoare, farfuriile tale vor spune o poveste. Una delicioasă!

 
Cum se reîncălzeşte CORECT mâncarea
 
Cum să umpli rulada din piept de pasăre
 
TEHNICI în bucătărie. Cum să filetezi şi să serveşti PEŞTELE
 
Cele mai frecvente greşeli în bucătărie. Cum se bat corect albuşurile
 
Cum să găteşti carnea ca un bucătar profesionist. TRUCURI pentru o FRIPTURĂ perfectă
 
Unde greşeşti când faci PLĂCINTĂ CU MERE. Trucuri pentru un desert perfect
 

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply