De ce nu este bine să încălzim mâncarea în cuptorul cu microunde

De ce este cuptorul cu microunde atât de apreciat? Simplu, pentru că permite încălzirea rapidă şi mai comodă a mâncării nesănătoase, industriale, de tipul “ready to eat” uşurând şi scurtând timpul de preparare a hranei. Dar, în acelaşi timp, scurtează şi timpul până ajungem la medic!

“O parte dintre substanţele nutritive se pierd în timpul preparării termice, indiferent care este aceasta. Cea mai bună metodă de a găti, care păstrează cea mai mare cantitate de vitamine şi minerale, este prepararea rapidă, expunerea alimentelor la căldură perioade scurte şi cu o cantitate cât mai mică de lichid“, explică specialista în cercetare alimentară Catherine Adams Hutt, citată de adevarul.ro.

Trebuie ţinut cont şi de faptul că energia microundelor nu pătrunde bine prin bucăţile groase, dense de mâncare şi, de aceea, se asociază deseori cu o preparare inegală a mâncării. Acest lucru poate duce la îmbolnăviri, ca urmare a bacteriilor periculoase ce nu sunt distruse de căldură, potrivit specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cuptorul cu microunde devine periculos mai ales în momentul în care se deteriorează sau nu este bine întreţinut. De aceea, trebuie întotdeauna curăţate garniturile de pe uşă, verificate dispozitivele de blocare de siguranţă iar carcasa să nu prezinte deteriorări.

Un alt pericol este cel al recipientelelor folosite la microunde, cum ar fi sticlele de biberon, bolurile din policarbonat sau PET, care pot emana compuşi extrem de toxici şi care pot pătrunde în alimente.

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply