Cum să recunoşti un BULION de ROŞII de calitate

Roşii, galbene, portocalii, verzi sau violet, tomatele sunt printre cele mai studiate legume, şi asta din cauza licopenului. Acest carotenoid găsit în roşii şi în tot ce e făcut din ele a intrat în atenţia cercetătorilor pentru proprietăţile sale antioxidante şi anticancerigene.

Roşiile transformate în bulion ori în pastă de tomate sau ketchup protejează împotriva cancerului de prostată şi nu numai, au aratat studiile realizate de-a lungul timpului. Asta deoarece, prin preparare termică, licopenul devine biodisponibil (mai activ biologic).

Ideal ar fi să prepari în casă atât bulionul, cât şi sucul de roşii, deoarece numai aşa poti fi sigur că mănânci ceva autentic. Iar roşiile ar trebui să fie de grădina (conţin acid glutamic, care le dă un gust savuros), provenite din soiuri cât mai vechi ori crescute ecologic, scrie bzi.ro.

“Pentru a face bulion în casă, este nevoie de câteva abilităţi şi, mai ales, de timp. În lipsa acestora, alternativa sunt produsele din supermarket”, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Dacă nu vrei să te păcăleşti atunci când cumperi un produs obţinut din tomate, citeşte cu atenţie eticheta. Primul ingredient trebuie să fie roşiile, de preferat în cantităţi cât mai mari. Alege produsele care au peste 100 g de roşii la 100 g de produs.

Iată cum recunoşti un preparat din tomate de calitate:

Bulion

Dacă te uiţi cu atenţie pe eticheta unor borcane cu bulion, ai să observi că, de fapt, cumperi altceva, deoarece cele mai multe conţin sos de bulion. Pentru a păcăli cumpărătorul, unii producatori inscripţionează cuvantul “bulion” cu litere mari şi cuvântul “sos” cu litere foarte mici. “Bulionul este un aliment semifluid, obţinut prin fierberea roşiilor pasate. Sosul de bulion, în schimb, este un lichid de o anumită consistenţă, care are în compoziţia sa substanţe de îngroşare de tipul gumă (guar, xantan). Iar când gospodinele îl văd aşa consistent, cred că e autentic. Este, însă, un fals!”, explică profesorul Mencinicopschi.

Pasta de tomate

Între bulion şi pasta de tomate există diferenţe doar în ceea ce priveşte cantitatea de substanţă uscată adăugată. Aceasta se găseşte în cantitate mult mai mare în pasta de tomate.

Tags: , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply