Cum să faci faţă stresului din perioada sărbătorilor

Crăciun, Revelion, Paşte, aniversări… evenimente care-ţi permit să “furi” câteva zile libere pe care să le petreci cu familia sau cu prietenii… Sărbătorile ar trebui să fie perfecte! Cel puţin în teorie… În realitate, însă, lucrurile nu stau tocmai astfel. De cele mai multe ori, sărbătorile aduc un stres în plus traiului cotidian, iar efectele sunt tot mai apăsătoare: panică, depresie, anxietate şi câte şi mai câte…

Un raport al Asociaţiei de Psihologi din Statele Unite, citat de  Doctors Health Press, trage un semnal de alarmă extrem de grav: 1 din 3 americani trebuie să facă faţă unui stres cotidian imens. În altă ordine de idei, 44% din cei care au participat la studiu au susţinut că nivelul de stres a crescut considerabil în ultimii 5 ani. Pentru mulţi dintre aceştia, sărbătorile nu fac decât să pună paie pe foc.

Cum se explică creşterea nivelului de stres în perioada sărbătorilor? Pentru unii, numai ideea că masa va trebui să fie pregătită pentru 10-15 persoane, şi nu pentru 2-3, este foarte apăsătoare. Alţii pur şi simplu rememorează momente petrecute alături de cei care nu mai sunt, de exemplu. Cei mai mulţi simt un sentiment puternic de singurătate. Toate aceste trăiri îşi găsesc justificarea; există, însă, şi moduri în care pot fi evitate sau, după caz, depăşite.

1. Evită deschiderea oricărui conflict la masă

Fireşte, într-o familie există şi membri care nu sunt priviţi cu ochi buni. Primul pas este conştientizarea unui adevăr cât se poate de banal: există câte o oaie neagră în fiecare familie! Odată ce te împaci cu ideea, prezenţa sa îţi va fi mult mai uşor de acceptat. Cel mai bine este să eviţi, pe cât posibil, orice dialog cu această persoană. Dacă situaţia o cere, poţi schimba două-trei vorbe cu aceasta, însă scurt şi la obiect. Eventual, caută să antrenezi şi pe altcineva în discuţie. Poate cel mai important sfat de care trebuie să ţii cont este acela să eviţi orice discuţie în contradictoriu în timpul mesei. Nemulţumirile tale, justificate sau nu în ochii celorlalţi, nu trebuie să le strice şi lor buna dispoziţie!

2. Încadrează-te într-un buget rezonabil

Tentaţiile sunt mari, indiferent de sărbătoare! Cadouri pentru copii, decoraţiuni pentru casă, mâncarea trebuie să fie de vis… Recunoaşte, simţi nevoia să impresionezi! Iar asta te va face să bagi mâna tot mai adânc în buzunar. Cheltuielile ar putea fi reduse considerabil, rugându-i pe invitaţi să aducă şi ei câte ceva pentru masă, de exemplu. Cât despre cadouri… Ţine cont măcar de acest aspect: copiii nu ştiu să facă diferenţa între un cadou de 10 lei şi unul de 100 de lei. Cei care o fac, totuşi, sunt suficient de mari încât să înţeleagă că banii nu pică din cer. Cât despre prezentarea casei, păstrază un echilibru rezonabil între elementele de decor. Un cămin primitor nu trebuie să fie şi unul opulent! Trebuie să fie, însă, curat şi îngrijit.

3. Deconectează-te, fie şi pentru câteva ore

Înainte de a începe pregătirile pentru petrecerea de sărbători, deconectează-te total de cotidian. Schimbă-ţi coafura, culoarea părului, fă o vizită la manichiuristă, mergi la saună, dormi pe săturate… orice te-ar face să te simţi bine. Vei căpăta instant o stare de bine molipsitoare şi te vei umple de energie. Când te apuci de treaba, fă-o treptat. Organizează-te cât poţi de bine, evitând astfel să te aglomerezi de sarcini pe ultima sută de metri.

4. Păstrează un regim alimentar sănătos

Poate cea mai mare greşeală este să te înfometezi înainte de masa de sărbătoare crezând că, astfel, nu te vei îngrăşa. Mănâncă normal, evitând însă prăjelile, produsele de patiserie, snackurile şi alcoolul în exces. În caz contrar, senzaţia de vinovăţie te va dărâma psihic. Şi fizic!

Tags: , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply