Cum să faci cel mai bun risotto. Secretele unui orez perfect

Orezul este, poate, alimentul cel mai greu de gătit. “Perfect” înseamnă al dente, cu o textură cremoasă, bogată. Unde greşeşti? Iată ce scrie bonappetit.com.

1. Foloseşti supă/apă rece

Când adaugi supă rece peste orezul fierbinte, procesul de fierbere va fi încetinit. Păstrează supa la foc mic, într-o crăticioară, şi adaug-o treptat, cu un polonic, după ce a tras toată umezeala.

2. Amesteci prea mult (sau prea puţin)

Amestecat continuu, orezul va prinde aer. Astfel, boabele se vor răci şi vor căpăta o consistenţă cleioasă. Dacă nu este amestecat la timp (sau chiar deloc), orezul se va lipi de cratiţă şi se va arde. Amestecatul orezului este o etapă extrem de importantă a procesului de gătit întrucât textura cremoasă este dată de amidonul rezultat prin frecarea boabelor. Concluzia? Amestecă-l din când în când, dar nu prea des, de preferat cu o furculiţă cu care “greblezi” uşor boabele.

3. Adaugi prea multă supă/apă odată

Dacă pui toată supa odată, nu faci altceva decât să dai orezul în clocot. Adăugând-o treptat, permiţi boabelor frecarea generatoare de amidon asigurând, astfel, acea textură cremoasă. Ateaptă până când orezul absoarbe toată supa, apoi adaugă alta noua. Ţine cont de măsura 4 căni de supă la o cană de orez.

4. Găteşti orezul până devine lipicios

La fel ca pastele, orezul trebuie să fie gătit al dente.

5. Îl pui la fiert într-o cratiţă mare

Dacă vasul în care este gătit este prea mare, boabele de orez nu vor putea să se frece unele de altele astfel încât să-şi lase amidonul. Mai mult, vor fi porţiuni în cratiţă unde orezul va fi rece şi, astfel, va rămâne crud. Alege o cratiţă mică, al cărei diametru este apropiat de cel al ochiului de aragaz.

6. Găteşti orezul la o temperatură prea mică

Orezul trebuie să fie gătit încet, dar, dacă flacăra este prea mică, va rămâne crud. Este recomandat să fie gătit la foc mediu.

7. Găteşti orezul împreună cu legumele

Legumele se pun peste orez numai după ce s-au fiert (separat) şi doar în momentul în care orezul este gata.

8. Adaugi brânza prea repede

Brânza, de orice fel ar fi aceasta, se adaugă la final. Adăugată prea repede, îşi va lăsa toată grăsimea, iar orezul va deveni greţos.

Tags: , ,

One Response to “Cum să faci cel mai bun risotto. Secretele unui orez perfect”

  1. Romeo
    September 17, 2013 at 10:28 am #

    Ma apuc de gatit!!! Am zis! 😉

Leave a Reply