Croissant cu unt

Cu o textură fină, uşoară, şi extrem de fragede, croissantele cu unt sunt perfecte pentru micul dejun.

Ingrediente:

300 g făină albă
150 g unt, rece, de la frigider
100 ml lapte rece
20 g drojdie
o jumătate linguriţă sare
un ou bătut cu 3-4 linguri de apă

Mod de preparare:

Într-un castron adânc se face o plămădeală din 100 g de făină şi 6-7 linguri apă călduţă în care se desface drojdia. Se frământă uşor şi se lasă la crescut, într-un loc cald.

Între timp se frământă restul de făină cu o jumătate din cantitatea de unt, lapte şi sare. Când plămădeala şi-a dublat volumul, se adaugă peste aluatul cu unt şi se frământă bine. Se presară făină, se acoperă cu un prosop şi se lasă să crească, la cald

Când şi-a dublat aproape volumul, aluatul se răstoarnă pe o planşă tapetată cu făină. Se întinde o foaie groasă de 1 cm. În mijloc se pune restul de unt şi se înveleşte cu aluatul. Se întinde apoi ca aluatul franţuzesc. Se împătureşte şi se întinde iar de 5-6 ori. La jumătatea operaţiunii, aluatul se dă la rece 15-20 minute, apoi se continuă.

La final se întinde o foaie cât mai subţire. Cu ajutorul unui cuţit se taie pătrate de aprox. 10 cm, apoi se taie în diagonală. Fiecare triunghi se înfăşoară sul, începând de la bază. Se aşază pe o tavă întins tapetată cu hârtie de copt, la 5-6 cm unele de altele, şi se lasă 40-50 de minute la crescut.

Între timp, se preîncălzeşte cuptorul la 190 de grade Celsius. Când cornurile s-au dublat în volum, se ung cu puţin ou şi se dau la cuptor 15-20 de minute, până devin arămii. Se servesc calde sau reci, ca atare sau cu brânzeturi ori dulceaţă.

Tags: , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply