Clătite

O reţetă de bază, extrem de simplă. Clătitele se pot umple cu gemuri sau dulceaţă, brânză, ciocolată, îngheţată, fructe şi câte şi mai câte…


Ingrediente:

200 g făină
3 ouă
300 ml lapte
2 linguri ulei sau unt topit
2 pliculeţe zahăr vanilat sau 2 linguri zahăr
sare
o linguriţă esenţă (rom, vanilie, lămâie)
ulei pentru uns tigaia

Mod de preparare:

Într-un castron adânc se bat spumă ouăle cu un praf de sare. Se adaugă zahărul sau zahărul vanilat, în funcţie de alegere, apoi esenţele şi uleiul (sau untul topit). Se omogenizează. Se adaugă laptele, apoi făina, puţin câte puţin, şi se amestecă bine până se desfac toate cocoloaşele. Dacă mai este nevoie, compoziţia se poate subţia cu încă puţin lapte sau 2-3 linguri de apă minerală. Compoziţia trebuie să fie ca o smântână subţire.

Se ia o tigaie întinsă, de preferinţă de teflon, şi se pune să se încingă, la foc mic. Se toarnă o jumătate de linguriţă de ulei, apoi se toarnă un polonic din compoziţie. Tigaia se mişcă repede de coadă, circular, ca să acopere tot fundul. Când clătita s-a rumenit pe o parte, se întoarce pe cealaltă folosind o spatulă sau prin „aruncare”. Când s-a rumenit şi pe partea cealaltă, clătita se scoate şi se aşază pe o farfurie întinsă. Se repetă operaţiunea cu toată compoziţia.

Clătitele se păstrează moi şi pufoase dacă sunt acoperite cu un capac (de preferinţă înalt, ca să nu se preseze).

Când sunt gata, clătitele se umplu, după preferinţă, cu dulceaţă, gem, fructe, îngheţată, brânză…

Tags: , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply