Ciorbă de fasole cu ciolan, în pâine

O reţetă cuminte, uşor de gătit, cu carne afumată şi zeamă fierbinte şi groasă.

Ingrediente:

800 g fasole boabe albă
700 g ciolan afumat de porc, fără os
2 morcovi
1 păstârnac
2 cepe mari
1 ţelină mică
400 g roşii
sare
1 rămurică cimbru
o legătură pătrunjel, mărunţit
o pâine rotundă, cu coajă tare, pentru servit

Mod de preparare:

Fasolea, curăţată şi spălată, se pune la înmuiat în apă rece, cu câteva ore înainte să înceapă gătitul. Când a început să se umfle, se scurge. Se pune într-o oală mare cu apă rece. Se lasă la fiert o oră, timp în care se spumează, apoi se scurge apa şi se pune alta. Tot acum se pune la fiert şi ciolanul, în aceeaşi oală, acoperită cu un capac.

Păstârnacul şi ţelina se curăţă şi se taie cubuleţe. Morcovii, curăţaţi, se dau pe răzătoare, iar roşiile şi ceapa se taie mărunt.

După o oră, o oră şi jumătate de fiert încet, se adaugă zarzavatul, ceapa şi cimbrul. Se lasă la fiert, la foc mic. Când a scăzut puţin, se scoate ciolanul şi cimbrul. Carnea se taie pe un tocător, apoi se întoarce în oală. Se adaugă pătrunjelul şi se mai dă în 2-3 clocote, apoi se ia de pe foc.

Se pregăteşte pâinea. Folosind un cuţit, se taie un capac, apoi se scoate miezul cât de mult se doreşte. În scobitură se pun 2-3 polonice de ciorbă, în funcţie de mărimea pâinii, şi se serveşte.

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply