Chipsurile din legume „home made”, un junk food sănătos

Fără doar şi poate, chipsurile din legume preparate în casă, pe cât posibil altele decât cartofii, sunt o alternativă sănătoasă la cele industriale, pline de sare, făină, coloranţi, ulei şi arome artificiale.

Pregătite ca la carte, recompensele sărate sunt nu numai delicioase, dar şi foarte uşor de preparat. Consumate ca atare sau cu sosuri din iaurt şi verdeţuri, chipsurile din legume potolesc rapid pofta de „ronţăit”, fiind extrem de săţioase.

Legumele proaspete – ţelină, sfeclă, dovlecei, cartofi, morcovi – se curăţă, se spală, apoi se taie felii subţiri. Cu cât sunt mai subţiri feliile, cu atât chipsurile vor fi mai gustoase.

Feliile se pun într-un castron adânc şi se freacă bine cu puţină sare fină. Astfel, legumele îşi lasă apa. După 15-20 de minute, se clătesc într-o sită şi se tamponează cu un prosop de hârtie, înlăturând surplusul de apă.

Se condimentează după gust, cu ierburi aromatice, verdeţuri, usturoi (pudră sau zdrobit), puţin ulei de măsline de bună calitate, boia, praf de curry… Se tăvălesc prin amestecul de arome şi se pun unele lângă altele într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. Se coc 25-30 de minute, la 160-180 de grade Celsius, întorcându-se la jumătatea timpului.

După preferinţă, legumele se pot prăji în baie de ulei, 2-3 minute. Când sunt gata, se scot pe o farfurie întinsă tapetată cu un prosop de hârtie. Se lasă la scurs 10-15 minute, până îşi lasă tot uleiul.

Se pot păstra 2-3 zile în pungi de hârtie, în loc uscat.

Tags: , , ,

No comments yet.

Leave a Reply