Cheesecake cu lămâie

O tartă cremoasă, extrem de aromată, cu gust fin de lămâie.

Ingrediente:

Pentru blat:

200 g biscuiţi fără cremă, zdrobiţi (în blender sau cu sucitorul)
50 g zahăr
6 linguri unt topit

Pentru umplutură:

670 g cremă de brânză sau brânză de vaci dulce, la temperatura camerei
3 ouă
270 g zahăr
3 linguri zeamă de lămâie
2 linguriţe esenţă vanilie
1 linguriţă coajă de lămâie

Pentru topping:

570 g smântână
3 linguri zahăr

Pentru glazură:

100 g zahăr
1 lingură şi jumătate amidon de porumb
125 ml apă (sau Limoncello)
2 linguri zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Se începe cu blatul. Biscuiţii se amestecă bine cu zahărul şi untul. Compoziţia se presează folosind degetele şi fundul unui pahar într-o tavă de tartă de 28×30 cm, atât pe fundul formei, cât şi pe margine. Deasupra se aşază hârtie de copt peste care se pun boabe de fasole, pe întreaga suprafaţă. Astfel, blatul îşi va păstra forma. Se coace 5 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Se scot boabele de fasole şi se lasă la răcit.

Între timp se pregăteşte umplutura. Brânza se bate cu mixerul până devine o cremă fină. Se adaugă câte un ou şi se amestecă bine. Se încorprează treptat zahărul, zeama de lămâie şi esenţa de vanilie. La final se adaugă coaja de lămâie şi se omogenizează. Crema se toarnă peste blat şi se întoarce în cuptor 35 de minute.

Între timp se prepară toppingul, amestecând smântâna cu zahăr, folosind un mixer.

Când este gata, tarta se scoate din cuptor. Deasupra se întinde toppingul cu smântână, apoi se mai coace 10-12 minute. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească 30 de minute, pe un grătar. Se dă apoi la frigider, până când toppingul se încheagă.

Se prepară glazura. Zahărul se amestecă bine cu Limoncello sau apă, amidon de porumb şi zeama de lămâie până capătă o consistenţă cremoasă, ca un sirop. Se pune pe foc şi se amestecă uşor, continuu, până când se îngroaşă (aprox. 3 minute, la foc mediu). Se lasă să se răcească, având grijă să nu se întărească.

Glazura se întinde uniform, folosind o spatulă, peste toppingul de smântână, apoi se dă la rece câteva ore. Tarta se serveşte rece, din frigider.

Tags: , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply