Cercetătorii francezi au descoperit reţeta perfectă pentru POPCORN

O echipă de cercetători din Franţa a descoperit că temperatura optimă la care boabele de porumb explodează şi se transformă în floricele este de 180 de grade Celsius, indiferent de mărimea şi forma grăunţelor.

Întregul proces de producere a unei floricele de porumb, de la explozia bobului la momentul în care sare şi la cel al “înfloririi”, durează câteva sutimi de secundă.

Fizicienii Emmanuel Virot şi Alexandre Ponomarenko au studiat pe îndelete fiecare stadiu, pentru a înţelege ce se întâmplă din punct de vedere ştiinţific.

Cercetătorii au folosit camere video de mare viteză, care înregistrează 2.900 de cadre pe secundă, cu care au filmat boabele de porumb care erau încălzite într-un cuptor. Fizicienii au crescut temperatura treptat, cu câte zece grade, pe durata a cinci minute.

Umezeala din interiorul boabelor de porumb a început să se transforme în aburi în momentul în care temperatura a trecut de 100 de grade Celsius, dar, când a ajuns la 180 de grade Celsius, presiunea din interiorul boabelor de porumb a crescut foarte mult, depăşind de zece ori valoarea presiunii atmosferice înregistrate la nivelul mării.

Din cauza presiunii exercitate, coaja exterioară a boabelor crapă, iar interiorul bogat în amidon creşte în volum.

La 170 de grade Celsius, scrie MEDIAFAX, doar 34% dintre boabele de porumb au pocnit, dar, la 180 de grade, 96% dintre boabe s-au transformat în floricele.

“Am descoperit că temperatura critică este de circa 180 de grade Celsius, indiferent de forma şi mărimea bobului de porumb”, a declarat Emmanuel Virot, de la École Polytechnique din Paris.

Tags: , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply