Cele mai frecvente greşeli în bucătărie. CHIFTELUŢE din carne – tehnicile bucătarilor de top

Se ştie, fiecare bunică are propria reţetă de chifteluţe… Unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice numai de ele ştiut, altele, ceva mai îndrăzneţe, combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă. Dacă n-ai atins încă maturitatea culinară, chifteluţele îţi pot da groaznice bătăi de cap: fie nu pui suficient de multă sare, fie nu le prăjeşti cât trebuie, ba îţi ies prea tari, ba prea uscate, ba rămân crude la interior…

Dacă vei urma, însă, sfaturile experţilor bonappetit.com, munca nu numai că-ţi va fi cu mult uşurată, dar roadele îi vor fi… delicioase! Unde greşeşti?

1. Nu pui suficient de multă sare

Chifteluţele trebuie să fie condimentate bine. Cantitatea ideală de sare este de o linguriţă la 450 g de carne.

2. Scoţi din compoziţie ierburile aromatice

Ierburile aromatice sunt cele care dau savoare chifteluţelor. Fără ele, vei obţine nişte burgeri simpli. Nu te limita la pătrunjel şi busuioc. Combină cu încredere, şi după gust, mentă, oregano şi măghiran. Un praf de nucşoară va desăvârşi aroma.

3. Pui prea multe ouă crezând că, astfel, vei obţine un amestec vâscos

Ouăle nu înmoaie amestecul, ci leagă compoziţia. Foloseşte un ou pentru fiecare jumătate de kilogram de carne. De altfel, ai grijă să nu pui prea multă pâine (pesmet) – o jumătate de cană la 450 g de carne este suficientă.

4. Amesteci compoziţia cu lingura

Când faci chifteluţe, toate ingredientele se pun în vas în acelaşi timp, apoi se amestecă folosind degetele. Astfel, carnea nu se va zdrobi.

5. Modelezi chifteluţele la aceeaşi dimensiune

Chifteluţele se modelează în funcţie de felul de mâncare ales. Pentru ciorbă, se fac bile mici, cât să încapă o dată în gură. Prăjite, trebuie să fie măricele, cu un diametru de 5 cm. Dacă se fac cu sos, trebuie să fie medii – cam 3 cm.

6. Modelezi chifteluţele cu palmele uscate

Greşit! Când aplici această tehnică, pasta se va lipi de palme şi chifteluţele vor fi greu de modelat. Unge-ţi palmele cu puţin ulei, apoi dă forma dorită. Prin făină trebuie să fie date, însă, cu palmele uscate.

7. Foloseşti un blat de lucru murdar

Ai dreptate, când faci chifteluţe, blatul de lucru nu se păstrează curat! Poţi să ameliorezi, însă, situaţia. Spre exemplu, aşază o bucată de ziar sau hârtie de copt sub vasul pe care pui chifteluţele şi făina. Astfel, vei păstra un mediu de lucru igienic – lucrezi, totuşi, cu carne crudă!

8. Le prăjeşti prea puţin

Chifteluţele trebuie să fie prăjite bine pe ambele părţi. Pentru a evita să se lipească una de cealaltă şi să rămână marginile crude, când le pui în uleiul încins, depărtează-le uşor cu o paletă. Aplică aceeaşi metodă şi în cazul chifteluţelor cu sos.

Tags: , , , , , ,

5 Responses to “Cele mai frecvente greşeli în bucătărie. CHIFTELUŢE din carne – tehnicile bucătarilor de top”

 1. Liana
  August 13, 2014 at 8:23 am #

  Mare grija la prajit:se incinge bine uleiul, se pun chiftelele , focul sa fie iute la inceput, 1-2 minute, apoi se lasa focul mai mic;se intorc si se procedeaza la fel.
  De ce?Daca focul e mai iute la inceput se formeaza o crusta si apoi dandu-se focul mic, nu se ard si nu se usuca chiftelele, se coc incet si in interior, dar raman fragede, zemoase!
  Nu se umple tigaia cu chiftele, se lasa loc sa intre uleiul printer ele.
  P O F T A B U N A!

 2. Maria
  September 26, 2014 at 8:05 am #

  Cum sa pui ziar sub vas ca sa fie mult mai igienic? Arata ca masa de la cabana foerstiera…sau la stana…si acolo se pune o coala de hartie.

 3. ana
  January 27, 2015 at 7:59 pm #

  un mic secret pe care l-am invatat lucrand in casele italienilor.ei pun in compozitie si branza uscata pt paste,niciodata paine,dar folosesc pesmetul si cateva frunze de menta tocate ff fin

 4. claudia
  January 30, 2015 at 11:11 am #

  si cel mai bine .. nu le praji in ulei .. se pot coace la cuptor pe hartie de copt .. economie de timp si ies mult mai gustoase si sanatoase.. Nu le uitati in cuptor dupa ce ati stins focul se vor usca .. dar altfel ies delicioase

 5. Ludmila
  October 13, 2015 at 2:23 pm #

  Cel mai sănătos este sa le gătim in baia de aburi! Sunt mai moi si nu fac probleme la sanatate !
  Cât si nu puneți sare atât de multa, își pierde gustul si savoarea !

Leave a Reply