Cât de sănătoase sunt mâncărurile gătite în tigaie sau la wok?

Există puține studii serioase privind efectele asupra sănătății ale mâncărurilor gătite la tigaie sau la wok. Ambele ustensile de bucătărie sunt la fel de potrivite pentru a prepara un sote. O mâncare este sănătoasă în funcție de tehnica folosită pentru prepararea ei, informează AGERPRES, citând ziarul El Pais.

Una dintre cele mai bune tehnici de preparare a alimentelor constă în pregătirea lor la tigaie sau wok sub formă de sote.

Soteul este o metodă de preparare a alimentelor cu o cantitate mică de grăsime și care utilizează o sursă mare de căldură.

Sauter” înseamnă “a sări”, în limba franceză, și indică principalul proces în această metodă de preparare: menținerea în mișcare a ingredientelor, similară procesului “stir fry”.

În ceea ce privește mâncărurile gătite la tigaie, este extrem de importantă folosirea unei cantități suficiente de ulei (dacă se poate de măsline este și mai bine) care creează un strat protector pentru a păstra proprietățile alimentelor.

Ceea ce trebuie evitat, însă, este folosirea în exces a grătarului pentru că în doze mari, când focul intră în contact direct cu grăsimile din alimente (mai ales dacă este vorba de carne sau de pește), se degajă o substanță denumită benzopiren, (hidrocarbură policiclică aromatică) care este legată de apariția cancerului.

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply