Brioşe cu lămâie

Cu o textură uşoară şi gust intens de lămâie, brioşele sunt perfecte pentru un desert light, de weekend.

Ingrediente:

375 g făină
o jumătate linguriţă sare
225 g unt nesărat, la temperatura camerei
400 g zahăr
4 ouă, la temperatura camerei
o linguriţă esenţă de vanilie
coaja rasă de la o lămâie
235 ml lapte
zeama de la o lămâie

Pentru glazura de lămâie:

475 ml smântănă groasă rece, de la frigider
90 g zahăr extrafin
zeama de la o jumătate de lămâie

Mod de preparare:

Cuptorul se preîncălzeşte la 190 de grade Celsius. Se pregătesc 2 tăvi de brioşe cu hârtie. (Aluatul va fi suficient pentru aproximativ 30 de brioşe.)

Făina se amestecă cu sarea. Separat, untul se bate spumă cu zahărul, folosind un mixer. Ouăle se încorporează treptat. Se adaugă vanilia şi coaja de lămâie şi se omogenizează.

Făina se încorporează în amestecul cu ou treptat, alternând cu jumătate din cantitatea de lapte şi jumătate din zeama de lămâie. Se amestecă, din acest moment, cu o spatulă sau cu o lingură de lemn.

Aluatul se împarte în formele de brioşă. Se dă la cuptor 17 minute, până trece proba cu scobitoarea. Când sunt gata, brioşele se scot din cuptor şi se lasă să se răcească în forme.

Între timp se prepară glazura. Smântâna se bate cu un mixer la viteză redusă până începe să se întărească. Zahărul se încorporează treptat, la fel şi zeama de lămâie. La final se măreşte viteza şi se amestecă până se întăreşte bine.

Glazura se întinde cu o spatulă sau cu un cuţit pe brioşele reci, apoi se decorează, după preferinţă, cu fructe proaspete, coajă de lămâie, nuci, fulgi de migdale…

Tags: , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply