Animalele împărtăşesc pasiunea oamenilor pentru “junk food”

Concluziile unui studiu efectuat de Universitatea New South Wales arată că, în faţa mâncărurilor de tip junk food, şobolanii sunt la fel de lipsiţi de apărare ca oamenii… Puşi să aleagă între hrană specială pentru rozătoare şi plăcinte, chipsuri, biscuiţi şi prăjituri, şobolanii s-au năpustit asupra celor din urmă.

Într-un articol publicat în revista PLOS One, conducătorii studiului au relatat că şobolanii care au ales un “meniu de cantină”, cum l-au numit cercetătorii, au înregistrat o creştere în greutate de 270%. Şi asta în doar patru luni! Dieta însuma 32% grăsimi, 15% proteine şi 53% carbodidraţi.

O altă problemă semnalată de autorii studiului a fost aceea că dieta îi făcea pe subiecţi să ia şi “gustări” între mesele principale. Cât despre reducerea numărului de mese pe zi, nici vorbă… Acestea erau tot mai multe.

Deşi şobolanii aveau la dispoziţie şi hrană sănătoasă, au mai observat cercetătorii, aceasta era inclusă în dietă în proporţie de sub 10%.

Aşa cum era de aşteptat, concluziile studiului au arătat că şobolanii care au ales mâncarea de tip junk food s-au îngrăşat considerabil.

“Dacă pui la discreţia animalelor o cantitate uriaşă de mâncare nesănătoasă, dar extrem de ademenitoare, efectul va fi acelaşi ca şi în cazul oamenilor: obezitate”, concluzionează cercetătorii.

Tags: , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply